Kindergeld în Germania


Șofer C+E, alegând să accepte o ofertă de muncă pe contract german, beneficiază de o serie de beneficii sociale. Unul dintre acestea este Kindergeld.

Ce este? Cui îi revine? Cum se obține? Cum se raportează la alocația poloneză 500+? Răspunsurile la aceste întrebări le vei găsi mai jos 😊

Ce este Kindergeld?

Kindergeld este pur și simplu o alocație familială, acordată de Agenția Germană pentru Beneficii Familiale (Familienkasse). Șoferii C+E, angajați pe contract german și în același timp părinți asigurați în Polonia, dar care lucrează în Germania, au dreptul să solicite acest tip de prestație.

Kindergeld este acordat persoanelor care lucrează în Germania și care au copii sub 18 ani sau copii care învață până la vârsta de 25 de ani în Uniunea Europeană. Este important de menționat că alocația familială poate fi acordată și pentru copiii cu vârsta peste 18 ani care nu mai învață, dar numai dacă sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate (maxim 21 de ani) și pentru copiii cu vârsta de 25 de ani care au întrerupt școala pentru o perioadă de 4 luni.

Informația esențială pentru șoferii C+E este că copiii nu trebuie să fie înregistrați în Germania. În plus, ei pot câștiga fără nicio limită, deoarece nu există un plafon salarial la care Kindergeld nu este acordat.

Ce trebuie făcut pentru a primi Kindergeld?

Pentru a beneficia de această prestație, șoferii C+E trebuie să depună o cerere la Familienkasse și să dețină un număr de identificare fiscală, numit Steuerliche Identifikationsnummer, care este acordat la momentul înregistrării în Germania sau în timpul primei declarări de impozit. Prin urmare, orice angajat care începe munca în Germania și solicită Kindergeld trebuie să dovedească că a lucrat cel puțin 6 luni în Germania și să prezinte o adeverință de înregistrare în Germania. Începând munca pe contract german prin intermediul Luksmann, îți vor fi reținute contribuțiile pentru beneficii chiar de la prima zi de angajare. Prin urmare, chiar dacă procesarea cererii tale durează ceva timp (chiar până la 6 luni), banii vor fi plătiți pentru perioada începând cu prima zi de angajare.

Deținerea obligației fiscale nelimitate este o condiție neschimbată pentru obținerea alocației familiale. Orice solicitant trebuie să-și declare veniturile către Agenția Fiscală Germană (Finanzamt) și să demonstreze acest lucru prin prezentarea unui certificat de înregistrare, unui contract de închiriere sau, în cazul lipsei unei înregistrări, printr-o decizie fiscală (Einkommensteuerbescheid) emisă de Agenția Fiscală (Finanzamt).

Orice persoană angajată în Germania pentru o perioadă mai lungă de timp are obligația de a prezenta ultimele decizii fiscale germane, așa-numitul Einkommensteuerbescheid, precum și certificatul fiscal Lohnsteuerbescheinigung (pentru fiecare perioadă de muncă până la patru ani în trecut). Persoanele care desfășoară o afacere independentă în Germania trebuie să prezinte o copie a înregistrării în registrul comercial, Gewerberegister.

Ce înseamnă obligația fiscală nelimitată? Este un statut fiscal care poate fi obținut atunci când, într-un an calendaristic, se petrece o perioadă semnificativă în Germania sau se lucrează timp de 183 de zile, iar veniturile din Polonia nu depășesc 4002 € sau 90% din venituri sunt obținute în Germania.

Șoferii profesioniști se află printre grupurile privilegiate care, în ciuda lipsei posibilității de ședere permanentă, pot solicita Kindergeld. Cu toate acestea, merită să iei în considerare câteva aspecte care vor facilita și accelera procesul de obținere a alocației:

• Înregistrarea temporară în Germania

• Amânarea solicitării alocației familiale până la primul impozit german

• Documente de la angajator care atestă șederea în Germania timp de peste 183 de zile

Având în vedere cele de mai sus, fiecare șofer poate fi sigur că cererea sa nu va fi respinsă și că, lucrând pe contract german, va putea primi Kindergeld! 😊

⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

Probabil acum te întrebi ce trebuie să faci pentru a primi alocația Kindergeld în Germania? Ce documente trebuie să deții?

Mai jos găsești un compendiu de cunoștințe despre acest subiect. Studiază-l, completează informațiile necesare și depune cererea.

Încă în 2022, Kindergeld pentru primul copil era de 219€ lunar, pentru al doilea 219€, pentru al treilea 225€, iar pentru al patrulea și următoarele 250€ net.

!IMPORTANT! Începând cu 1 ianuarie 2023, suma acordată în cadrul Kindergeldului a fost modificată. În prezent, este de 250€ lunar PE FIECARE COPIL.

Este important de reținut că unul dintre următoarele condiții trebuie îndeplinite pentru a primi alocația Kindergeld:

➡️ Înregistrarea în Germania,

➡️ Deținerea unui număr de identificare,

➡️ Munca timp de 6 luni.

Ce documente ai nevoie pentru a depune o cerere de acordare a alocației Kindergeld?

➡️ Copie a documentului de acordare a numărului de identificare în Germania - FOARTE IMPORTANT

➡️ Decizia de la autoritatea regională cu privire la acordarea sau refuzul alocației familiale în Polonia - tradusă în limba germană

➡️ Certificat de înregistrare în Germania

➡️ Certificat privind componența familiei - semnat de USC sau Biroul de Evidență a Populației

➡️ Lohnsteuerbecheinigung - documente anuale privind veniturile de la angajator pentru perioada solicitată

➡️ Abrechnung - copii ale chitanțelor lunare pentru munca în Germania din ultimele trei luni

➡️ Steuerbescheid - decizii fiscale germane pentru perioada solicitată

➡️ Certificat de naștere al copilului/copiilor (originale)

➡️ Certificat de căsătorie pe formularul UE (originale)

Kindergeld și Luksmann?

Alegând să fii angajat prin intermediul Luksmann, primești un contract direct de la angajatorul german și în condiții germane. Prin urmare, beneficiezi de toate prestațiile sociale. Cum se știe, Germania este considerată o țară generoasă în ceea ce privește beneficiile sociale. Unul dintre cele mai populare este Kindergeld, descris mai sus, care poate contribui suplimentar la bugetul tău.

 

Surse:

https://lohnsteuer.pl/ile-wynosi-zasilek-kindergeld-i-w-jaki-sposob-jest-wyplacany

https://dojczland.info/kindergeld-niemcy/