facebook icon

Pe scurt despre concediu, in Germania:

  1. Fiecare angajat are dreptul la concediu și plata salarului in timpul concediului.
  2. Concediul este stabilit de angajat. Totuși trebuie să ia în considerare și dorințele angajaților cu privire la perioada de concediu
  3. Fiecare angajat care pleacă în concediu fără aprobarea angajatorului, primește avertisment, (Abmahnung) sau chiar poate fii demisionat.
  4. Toate informațiile despre dreptul la concediu din Germania sunt menționate în legea federală de concediu  (BUrlG).
  5. Legea federală a concediului, prevede dreptul la concediu anual de cel puțin 24 zile la 6 zile de muncă / săptămână. Angajații care lucrează 5 zile / săptămână, au dreptul la cel puțin 20 zile de concediu plătit / an.
  6. De regulă angajații trebuie să folosească zilele rămase de concediu până pe data de 31 martie anul următor.

La câte zile de concediu are dreptul angajatul?

Conform legii concediului minim pentru angajați, § 3 BUrlG , au dreptul la minim 24 zile muncitoare de concediu / an.  Această afirmație trebuie însă este valabilă pentru persoanele ce lucrează 6 zile / săptămână. Zilele minime de concediu/ an , pot varia în funcție de numărul de zile lucrate/ săptămână .

Angajații ce lucrează mai rar de 6 zile / săptămână, au dreptul la mai puține zile de concediu. Aceste zile de concediu se pot calcula după o formulă simplă :

Numărul de zile lucrate/ săptămână x 4 = Numărul minim de zile de concediu / an

În acest fel se determină doar dreptul stabilit pentru concediul minimal. Dacă în contractul de muncă este trecut mai mult concediu, asta înseamnă că angajatul are din partea firmei mai multe zile libere

Unele contracte de muncă sau contracte colective (Tarifvertrag), conțin mai mult concediu pentru persoanele mai în vârstă sau cu o vechime mai mare. Totuși nu este acceptată această formă tot timpul, pentru că poate încălca alta lege, si anume, legea privind egalitatea între angajați

Salariile în concediu

Concediul este învoire de la lucru. Cel puțin , angajatul nu trebuie să renunțe la salariu, deoarece BUrlG susține că salariile trebuie plătite în continuare în perioada concediului. În perioada concediului deasemenea sunt obligatorii și plățile taxelor și a asigurărilor sociale.

Concediu fără plată

Concediul fără plată nu este menționat în dreptul german de concediu și de obicei este acceptat doar în situațiile speciale. Este posibil doar atunci când a fost speculat în contractul cu angajatorul.

Disponibilitatea în timpul concediului

De regulă angajatorul nu poate cere ca angajatul să fie tot timpul la telefon în timpul concediului. În situațiile speciale angajatorul poate lua legătura cu angajatul în timpul liber , cu toate acestea , doar în situații aparte.

 

Angajatorul poate „tăia„ din concediu conform legii muncii?

De regulă nu este posibil ca angajatorul să scurteze concediul angajatului. Conform legii muncii, posibilitatea de scurtare a concediului angajatului există doar în unele situații absolut speciale. În acest caz, angajatului trebuie să îi fie returnată suma pentru zilele de concediu nefolosit. Pe lângă asta, angajatorul trebuie să acopere toate costurile generate de persoana care a fost responsabilă cu decizia de a anula sau scurta concediul. Pot fii de exemplu schimbări , amânări sau anulări a rezervației (la avion, autobuz, de ex.) . Cu alte cuvinte, conform legii, cine se decide să „taie„ din concediile angajaților, trebuie să se aștepte la costuri destul de mari.

Angajatorul nu ți-a acceptat cererea de concediu: Ce poți face?

Art. 7 din legea federală de concediu (BurlG) prevede, că la programarea concediului, trebuie luate în considerare și dorințele angajatului cu privire la perioada de concediu. Asta înseamnă că angajații pot decide în ce perioadă să aibă concediu. Cererile pentru concediu pot fii neacceptate doar din cauza unei situații grele în firma . Tăierea zilei de muncă din motivul neprezenței angajatului la lucru, nu este un motiv suficient pentru neacceptarea concediului.

Motive acceptate pentru refuzarea cererii de concediu:

– Comandă ce trebuie realizată la termen

– Toți angajații au cerut concediu în același timp

– Inventar

– Mărirea numărului comenzilor

Dacă angajatorul refuză concediul angajatului, trebuie să îl stabilească în alt termen. Pe lângă asta, refuzarea concediului trebuie făcută în scris deasemenea, trebuie oferit motivul refuzării. Dacă angajatul consideră că motivul refuzului nu este suficient și are dreptul la concediu, poate să se întoarcă la angajator și să îi reamintească de articolul § 7 BurlG. Dacă angajatorul în continuare refuză concediul, este posibilitate de acționat în instanță. Angajatul însă trebuie să se gândească bine la asta, pentru că acest pas de obicei aduce cu sine urmări negative cu privire la acel loc de muncă.

Ce se întâmplă cu concediul tău după demisie?

În cazul încheierii colaborării cu angajatorul, deseori angajații au în continuare dreptul la concediu înaintea rezolvării tuturor procedurilor. Dar chiar și aici, angajatorul poate să refuze concediul, dacă vine cu motive solide cu privire la procesul de încheiere a contractului. În acest caz, concediul trebuie recompensat de către șef, conform § 7 Abs. 4 BurlG  ( plata către angajat a concediului nefolosit)

Sursă:

www.arbeitsrechte.de