facebook icon

Curiozități cu privire la permisul de transport !

Legea transporturilor este o temă care intrigă nu doar românii, dar și germanii. Platforma germană „Eurotrans„ a publicat cele mai dese întrebări ale șoferilor și a invitat experți pentru a răspunde acelor întrebări. Ești un șofer doritor de aflarea noutăților din lumea transporturilor? Aceste întrebări și răspunsuri cu siguranță o să-ți placă !

Se poate pedepsi ținerea obiectelor la ureche în timpul condusului, asta făcând referire la telefon?

Da – o situație asemănătoare a avut loc în USA, iar pe diferite portale de internet din Germania, au luat naștere discuții cu privire la faptul că folosirea telefonului în timpul condusului nu ar trebui tratată ca pedeapsă ci ca o încălcare.  Totul depinde totuși dacă este o simulare intenționată sau doar o întâmplare, că ținem în mână un obiect care seamănă cu un telefon. Potrivit legislației rutiere, doar simularea încălcării legii, (farse) se pedepsește. De ce? Pentru a preveni intervențiile fără necesitate a poliției. Până la urmă poliția are lucruri mai importante de făcut decât să se ocupe de niște glume.

Ce este nou după schimbarea Registrului Central de Încălcare a Regulilor de Circulație (Verkehrszentralregister) la „Registrul Abilităților de Conducere„ (Fahreignungsregister)?

➢ Deja după al 8-lea punct de penalizare, șoferului i se reține permisul de conducere, nu după 18 ca înainte.

➢ Pentru încălcarea regulilor șoferul primește 3, nu 7 puncte de penalizare

➢ Șoferii primesc puncte de penalizare doar în cazul încălcării regulilor cu privire la siguranța circulației – pentru nerespectarea legislației de exemplu , încălcarea interzicerii de circulație în zilele de duminică sau sărbători. În acest caz se primește „doar„ amendă

➢ Punctele de penalizare nu se adună , ca înainte , ci se anulează după perioada plății – până la 2,5 , 5 sau 10 ani.

Anunțarea accidentului rutier la câteva ore de la producerea lui, este considerată „fugă de la locul accidentului„?

Desigur! Părăsirea conștientă a locului unde s-a produs accidentul , imediat după producerea lui , tot timpul va fii considerată fugă, chiar dacă in zonă nu se află niciun martor. Ai lovit o mașină și proprietarul nu se află în apropiere? Este de ajuns să lași în parbriz o hârtie cu datele de contact.

Care este diferența dintre interzicerea conducerii vehiculelor și privarea drepturilor de a conduce vehicule?

Este o diferență enormă ! Interzicerea conducerii se primește după încălcări importante de circulație (Ordnungswidrigkeitenrecht) sau prin nerespectarea regulilor mai mici, dar care se pot pedepsi. În tot acest timp, permisul de conducere se află în custodia statului până la expirarea interzicerii de a conduce.

Privarea dreptului de a conduce se referă la anularea totală a permisului de conducere. După expirarea perioadei de privare a dreptului de a conduce, șoferul trebuie să facă din nou școala de șoferi, analizele medicale , profilul psihologic și tot ce este necesar, pentru a face alt permis de conducere nou.

Am primit amendă împreună cu anularea permisului de conducere, dar condusul este o parte importantă din munca mea. Ce e de făcut?

Amenda împreună cu anularea permisului de conducere se poate primii pe o perioadă de până la 3 luni – în funcție de regulile încălcate. În acest caz șoferul poate  invoca așa numita „amenimțarea existenței„ , în acest caz, locul de muncă. Aici este importantă numirea unui motiv ca de exemplu, imposibilitatea de a lua concediu în acea perioadă , Lipsa altor forme de transport , etc..

Am avut două săptămâni pentru a depune contestație împotriva amenzii de circulație, dar am întârzâiat. Se poate face ceva cu privire la asta?

Da, se poate. Cel mai târziu o săptămână după expirarea termenului pentru depunerea contestației se poate depune o cerere pentru a reveni la starea inițială (Wiedereinsetzung) , sau plângere împotriva sentinței (Einspruch gegen den Bußgeldbescheid). Cererea pentru revenirea la starea inițială a amenzii, este acceptată doar dacă se prezintă un motiv concreto pentru care întârzâierea nu a fost intenționată.

Am fost chemat la audieri pentru rezolvarea procedurilor cu privire la o amendă . Ar trebui să reacționez în vreun fel?

În timpul audierilor nu trebuie să dai niciun fel de informație, nu și in cazul în care datele tale din dosarul pentru care ești audiat, nu sunt adevărate.

Dacă primești totuși un chestionar pentru martori, cererea o poți refuza doar atunci când în folosința păgubitului există dreptul la refuzarea cererii sau când dosarul te implică pe tine deasemenea. Nu te prezinți la judecătorie, intra in joc ancheta juridică.

Sursa: platforma eurotrans. de