facebook icon

Contract pe termen nedeterminat

Contractele de muncă determină drepturile și obligațiile , cu care se înțeleg angajatul cu angajatorul. În acest context este bine de știut că există multe tipuri diferite de contracte de muncă . Anumite detalii sunt necesare la definirea lucrului. În acest context este necesar de îndreptați atenția către scrisul mic din contract si de a avea atenție la „capcanele„ din contract. În acest articol vei afla care forme de contract există în Germania , ce trebuie să conțină și la care paragrafe trebuie de atras atenția.

În ce fel poate să fie încheiat un contract pe termen nedeterminat în Germania?

De regulă in legislația muncii din Germania există lejeritate in ce privește încheierea contractelor. Asta înseamnă că acel contract poate să fie încheiat si oral, fără a fii obligatorie o versiune scrisă. Destul de des se aude de la angajați cum că au lucrat la firma X, Y , au primit banii pe ce au lucrat , dar cred că au lucrat tot timpul fără contract. („la negru„). Aceasta e greșit, deoarece angajatorul nu are obligația de a înmâna contractul în forma scrisă. În Germania contractul poate fii încheiat atât în scris, cîât și oral, fără să fie nevoie de semnături. Aceasta este valabil pentru toate tipurile de contract.

Contract pe termen nedeterminat

Contractul pe termen nedeterminat nu este limitat de timp , putând fii întrerupt doar după depunerea preavizului, din partea angajatului sau a angajatorului, sau la înțelegerea ambelor părți. Trebuie de reținut, că odată cu preavizul este și perioada de preaviz, care trebuie respectată ( perioada trebuie să fie trecută în contract.) , sau în cazul înțelegerii de comun acord, nu mai este necesară respectarea termenului de preaviz, încheierea contractului , fiind imediată.

Ce trebuie să conțină un contract stabil?

Mulțumită lejerității încheierii contractelor în Germania, angajatorii și angajații pot lejer să decidă perioadele de lucru și ce ar trebui să conțină contractul. Din această cauză chiar și contractele pe termen nedeterminat pot diferii de la firma la firmă . Totuși, printre altele, contractul nedeterminat trebuie să conțină următoarele :

 

 • Informații despre angajator și angajat
 • Perioada începerii lucrului
 • Locul angajaării ( posibil de menționat mai multe locații)
 • Descrierea postuluj (dacă există, mențiunile tuturor sarcinilor suplimentare)
 • Stabilirea salarului, în care , posibile premii, adaosuri)
 • Programul de lucru stabilit
 • Informații desprre concediu
 • Perioada de preaviz

Perioada de probă

De obicei contractul nedeterminat vine însoțit și de perioadă de probă. Această „fază de testare„ ajută atât angajatorului, cât și angajatului, pentru a se acomoda la noul  loc de muncă .

 • Rezolvarea contractului nedeterminat este posibilă într-o perioadă de 2 săptămâni.
 • Timpul maxim de durată a perioadei de probă este de 6 luni.
 • Preavizarea contractului.

Contractul nedeterminat depinde de niște termene de preaviz bine stabilite.

Paragraful legii este § 622 codexul civil (BGB),conform căruia există diferite termene pentru angajator si pentru angajat.

Angajatul poate încheia contractul după respectarea termenului de preaviz de 4 săptămâni , de a 15-a zi a următoarei luni , sau până la sfârșitul lunii calendaristice. Altfel este în cazul angajatorului, deoarece aici, termenul de preaviz este calculat în funcție de vechimea angajatului în firmă și se calculează în felul următor:

Perioada lucrată în firma   Durata termenului de preaviz
Până la 2 ani   4 săptămâni
2-5 ani   2 luni
5-8 ani   3 luni
8-10 ani   4 luni
10-12 ani   5 luni

 

Sursa:

www.arbeitsrecht-leipzig.de

www.arbeitsrechte.de

www.arbeitsvertrag.org